Bioscoop Kriterion

De bioscoop Kriterion heeft een lange geschiedenis. Op 1 Juni 1945 richtte een aantal studenten de Stichting Onderlinge Studenten Steun op. Als doel van de stichting werd in de statuten vastgesteld:”studenten aan de Amsterdamse Universiteiten in staat te stellen zelf de kosten van hun studie te verdienen”.
Door een fonds in het leven te roepen werd voldoende startkapitaal bij elkaar gebracht voor de Stichting. Een gebouw in de Roetersstraat dat door de NSB tijdens de oorlog als theater was gebruikt werd door de Stichting gekocht en verbouwd tot bioscoop.
Op 6 november 1945 wordt de bioscoop Kriterion feestelijk geopend en vindt de eerste filmvoorstelling plaats. Er volgen roerige decennia waarbinnen Kriterion lange tijd een voorhoedefunctie in programmering heeft gehad. De naam van de bioscoop werd een begrip en stond synoniem voor initiatieven van de Stichting. De samenwerking met de Stichting beleeft ook roerige tijden, dit resulteert uiteindelijk in bezetting door de toenmalige studentmedewerkers van het pand. Vervolgens richten zij een vereniging op en verklaren zich onafhankelijk. Nog altijd wordt de bioscoop volledig door studenten gerund en nog altijd is Kriterion daarom een unieke rots in de filmbranding.

Website bioscoop Kriterion
Shell Kriterion
Oppascentrale Kriterion

Home