FILMTHEATER KRITERION

 

Kriterion is een bioscoop en café aan de Roetersstraat, de standplaats waar het allemaal begon.

Op deze pagina lees je een interview uit 2021 met Hicham, toendertijd drie jaar werkzaam bij Kriterion en in dienst als algemeen lid. De bioscoop is als werkplek én vereniging een bijzondere plek voor hem geworden, vertelt hij.

 

“Voordat ik bij Kriterion werkte, wist ik er eigenlijk maar heel weinig vanaf. Ik woon al m’n hele leven in Amsterdam en wist wel van het bestaan van deze bios, maar niet dat het hier zó vet was. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder, werk ik er nog steeds en heb ik me op verschillende manieren kunnen ontwikkelen. Na verschillende commissies bij Krit ben ik nu algemeen lid, wat betekent dat ik van alles en nog wat doe!

Een bioscoop-café gerund door zo’n 45 studenten, dat is pretty much wat we zijn als bedrijf. Maar als lid van Kriterion voelt het meer alsof je bij een vereniging zit, dan dat het alleen maar je werkplek is. Eigenlijk is het hier één grote vriendengroep. Het voelt best bijzonder om met zo’n groep verschillende mensen zo intiem met elkaar samen te werken, want met sommigen zou ik anders waarschijnlijk nooit vrienden zijn geworden. Verder vind ik het vooral een vet idee dat je samen met mensen van jouw leeftijd één van de bekendste bioscopen van Nederland aan het runnen bent. En dat, zonder dat er een of andere baas boven je staat.

stichting_kriterion_divider_30x1150.jpg

‘We doen het hier echt samen’

Hicham is algemeen lid bij Kriterion

Hicham is algemeen lid bij Kriterion

Hoe het werkt? Bij Kriterion werk je verplicht één keer in de week, wat je functie ook is. Mensen die een kantoorfunctie hebben, moeten hier dus ook achter de bar staan. Er zijn bepaalde commissies met specifieke werkzaamheden, maar in principe doet iedereen hier alles. Ook kun je door iedereen worden aangesproken op je werk. We doen het dus echt samen: het maakt niet uit of je bestuurslid, coördinator van een commissie of kersvers lid bent. Hiërarchie willen we bij Krit zo min mogelijk; iedereen maakt dan ook onderdeel uit van het beleid. Zo hebben we elke week het weekoverleg, waarop je beleidsvoorstellen mag indienen en je stem kunt uitbrengen. Ik zorgde er ooit bijvoorbeeld als onderhoudscoördinator voor dat twee commissies samen werden gevoegd. Zulk soort beleid kan iedereen hier uitdragen.

De gemiddelde persoon werkt best wel lang bij Kriterion: zo’n drie tot vijf jaar. Laatst ging er iemand weg die hier tíen jaar had gewerkt! Wel kwam hij echt van een generatie die langer bij Kriterion bleef. Voor de huidige generatie studenten is dat helaas minder haalbaar. De studie- en financiële druk zorgen ervoor dat mensen korter studeren, en dus ook korter bij ons werken. Bovendien maakt de vaste Kriterion-vergoeding die je per maand ontvangt het nog niet voor iedereen mogelijk om hier te kunnen werken. Kortom: dit zijn dingen waar we veel mee bezig zijn. Maar, echt: ik zou studenten absoluut aanraden hier te komen werken. Je tijd hier is het meer dan waard. Kriterion is een prachtplek en gaat nooit meer verdwijnen, denk ik. Dit is een plek waar het altijd goed blijft komen.”


Keertje Hicham een biertje zien tappen bij Krit? Kom langs, of neem eens een kijkje op www.kriterion.nl 

kriterion binnen werken bij.png

Feitjes

  • Opgericht in 1945

  • Bioscoop met 3 filmzalen

  • Café en klein terras

  • ± 50 studenten


WERKEN BIJ KRITERION?

Bij Kriterion werk je met gelijkgestemden. Het bedrijf wordt autonoom door studenten gerund. Benieuwd of je aan de slag kunt?

FILMTHEATER KRITERION IS ONDERDEEL VAN STICHTING KRITERION